sâmbătă, 25 ianuarie 2020

Căluşarul (8) - 2019

În anul 2019 am împlinit 8 ani de foto-proiect "Căluşarul". O tradiţie ce se pierde în negura timpului. Dar care se păstrează an de an în preajma sărbatorilor de iarnă. Acest obicei al satelor serbează Naşterea Mântuitorului dar şi renaşterea naturii. Obiceiul este cât se poate de viu şi se petrece cam în toate satele din jurul oraşului Orăştie. Întreaga lume a satelor este implicată în practicarea acestui obicei.
Anul acesta am ales un singur sat (la fel ca anul trecut) din zona Orăştiei în care am petrecut o zi întreagă. În 25 decembrie am însoţit de dimineaţa pănă seara târziu ceata de căluşari din satul Pricaz. Unde la fel ca anul trecut precum căluşarii din Dâncu Mic pentru a se păstra tradiţia şi obiceiul statutul social şi starea civilă de flăcău sau om căsătorit nu a constituit un criteriu de departajare în formarea cetei de căluşari. În ceată au fost zece căluşari din care trei căsătoriţi şi şapte necăsătoriţi. Căluşarilor li s-au alăturat şi muzicanţii. Muzicanţii veniţi din Orăştie. Cel mai tânăr căluşar a fost de 20 ani iar ce mai în vârstă de 34 ani. Bogdan Bartha a fost vătaf. Obiceiul în sat este de peste 50 ani, căluşari au fost şi tata şi bunicul lui Bogdan. După o pauză de 16 ani obiceiul a fost reluat în anul 2018. Toţi au jucat, colindat şi au fost la fel de rezistenţi. Colindele colindate au fost: Cana Galilei, Trei păstori, Viflaime, Viflaime şi Dăliana-i fată dalbă. Jocul căluşarilor asemanător şi puţin mai în forţă faţă de alte sate a fost tot timpul însoţit de strigături. Dintre figurile coregrafice amintesc: Încâlcita, Mitraliera mica, Mitraliera Mare, Pălăria jos, Bătaia. Dintre strigături amintesc:
" Frunză verde ca negara
   Noi suntem din Hunedoara
   Frunză verde iasomnie
   Noi suntem din Orăştie
   Frunză verde ananas
   Noi suntem de la Pricaz!"

" Fost-am fiu pădurii 
  Şi nu m-au mâncat lupii
  Lupii mâncă oi şi boi
  Nu mâncă feciori ca noi
  Lupii mâncă oi şi vaci
  Nu mâncă copii săraci!"

Obiceiul începe după slujba de la biserică în 25 decembrie. După binecuvântarea părintelui căluşarii merg prima data la domnul primar, la domnul învăţător, apoi pornesc prin sat. Anul acesta se aşteptau să fie primiţi cam de 50 de case însă sunt foarte apreciaţi şi lumea din sat foarte bucuroasă să-i primească şi să-i cinstească astfel că au fost primiţi de către 74 de case. A doua zi în 26 decembrie au colindat satul vecin Trudaş şi câteva rudele ale căluşarilor din Orăştie. 
În 27 decembrie a fost balul căluşarilor la căminul cultural unde au fost invitate toate gazdele colindate. Îmi pare rău că nu am putut ajunge şi eu la bal. Am auzit că a fost un bal grozav de reuşit şi autentic. Oricum sunt încântat că i-am cunoscut şi am fost alături de cei 10 căluşari minunaţi din Pricaz pe întreg parcursul zilei de 25 decembrie 2019. Nu o sa uit niciodată acestă zi. Mulţumesc de accept şi Felicitări căluşarilor!  

Foto:

Biserica din sat.
După slujbă căluşarii colindă în biserică.
După colindă primesc binecuvântare de la părinte.
Primul joc, în faţă la biserică.
Jocul la domnul primar.
Pe drum împreună cu muzicanţii.
Colinda la domnul învăţător.
Jocul la domnul învăţător.
Vătaful Bogdan stigând cinstea primită de la gazda din sat.
Căluşarii au fost live pe facebook aproape la fiecare gazdă.


Poză de grup.
Atmosferă pe drum.
Tot pe drum.




Atmosfera în casă la gazdă.
Muzicantul Neluţu Cosma a fost foarte încântat de "pita în ou" primită de la una din gazde.

În pauza muzicanţilor căluşarii "profită" şi se distrează cu instrumentele muzicale.
Casa vătafului este ultima colindată şi jucată. El iasă din formaţie şi îşi ţine fetiţa de mână.
Video:

Un comentariu:

البيت المثالى spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.