duminică, 10 decembrie 2017

Căluşarul (5.3) - 2016

Foto-proiectul meu "Căluşarul" a ajuns în 2016 la al cincilea an consecutiv. Anul 2016 a fost un an plin din toate punctele de vedere. *(la fel şi 2017). 
În preajma echinocţiului de primăvară căluşarii din Romos s-au adunat să refacă jocul după înregistrări şi imagini foarte vechi ( îi puteţi vedea cu click [aici]). Apoi duminica din 24 aprilie 2016 căluşarii din Asociaţia Culturală Valea Dacilor de la Orăştioara de Sus au participat la Roma în cadrul manifestărilor "Natali di Roma" (îi puteţi vedea şi pe ei cu click [aici]).
Tot în anul 2016 personal legat şi ataşat tare de subiectul şi fotoproiectul "Căluşarul" am reuşit să mai adun în sertar şi ceva inviestigaţie istorică. Să nu plictisesc dar şi din alte motive nu voi publica (deocamdata) nimic aici. Ce vreau doar să precizez este legat de aspectul trecerii căluşarilor de la obicei şi tradiţie la scenă şi spectacol. Pentru ca am auzit uneori din partea publicului şi spectatorilor că jocul căluşarilor drept formă cultural-artisică îşi pierde din farmec. Ţin să vă mărturisesc că cetele de căluşari pe scenă sau paradă pun în operă ceva distilat pentru un public cât mai larg şi că atmosfera şi ceea ce se întâmplă în sate diferă total. Iar ca spectacol şi formă cultural-artistică există scrieri care confirmă prezenţa jocului căluşeresc încă din anul 1599.
În cadrul obiceiurilor locale din zona Orăştiei "Căluşarul" ocupă rolul cel mai important deoarece nici unul nu are la bază atât de mulţi participanţi. Şi este singurul care mobilizează tot satul, participând întreaga comunitate. Este cel mai complex dintre obiceiuri impresionând prin frumuseţea lui coregrafică. Cât timp căluşarii mai pot colinda prin sate, mai joacă sau cântă, substanţa rituală a căluşarului îşi va continua existenţa. 
Pentru iarna din 2016 am planificat şi am fotografiat căluşarii comunei Beriu din satele Căstau, Sibişel, Beriu, Sereca şi Orăştioara de Jos pe care îi felicit şi le mulţumesc pentru acceptul de ai fotografia şi filma.

Foto:

Orăstie, Festivalul Calusarului Traditional din zona Orăştiei







   
- Căluşarii din Căstau:







- Căluşarii din Sibişel:







- Căluşarii din Beriu:








- Căluşarii din Sereca:








- Căluşarii din Orăştioara de Jos:









Video:
 * pentru calitate mai bună trebuie selectat pe youtube 1080p HD


Niciun comentariu: