duminică, 14 ianuarie 2018

Căluşarul (6) - 2017

Pentru anul şase al foto-proiectului meu "Căluşarul" am ales comuna Boşorod. În această comună cetele de căluşari s-au adunat în trei sate: Boşorod, Chitid şi Târsa.
Datele privind istoria obiceiului în comună sunt incerte şi contradictorii. În Boşorod numele menţionat cu începuturile căluşarilor este al unui fost fierar al satului Remus Munteanu. Se spune că l-ar fi adus de pe la Orăştie unde avea neamuri. La Chitid nu se ştiu deloc începuturile. Iar la Târsa anul acesta s-au împlinit 50 de ani de când domnul Ion Onu a jucat căluşerul şi adus acest obicei de la Grădiştea de Munte. Vârsta căluşarilor  din comuna de Boşorod a fost între 15 şi 40 ani iar îmbrăcamintea aceeaşi în frumosul port popular cu mici deosebiri de la sat la sat. Căluşarii din Boşorod şi Chitid au jucat fără bâte iar cei din Târsa cu bâte.Căluşarii din Boşorod pe lângă jocul "Căluşarul" au jucat şi "Târnava", un dans introdus dintr-un sat vecin, Vâlcele. Ierarhiile şi rolurile în cetele de căluşari sunt cam aceeaşi cu celelalte sate din jurul Orăştiei. Jocul căluşarilor a început în ziua de Crăciun şi s-a încheiat în ziua a treia.
În 10 decembrie 2017 am fotografiat Festivalul "Căluşerul Transilvănean" organizat la Orăştie. Apoi de Crăciun în 25 decembrie căluşarii din Boşorod, în 26 decembrie căluşarii din Chitid şi a treia zi de Crăciun în 27 decembrie căluşarii din Târsa. Mulţumesc şi căluşarilor de anul acesta pentru acceptul de ai fotografia şi filma. Îi felicit pe toţi pentru păastrarea acestui frumos obicei. Bravo căluşarilor! 

Foto:

- Festivalul "Căluşerul Transilvănean":








- Căluşarii din Boşorod:
















- Căluşarii din Chitid:









- Căluşarii din Târsa:





















Video:






























Niciun comentariu: